1. Lees je goed in in de drone wet & regelgeving
Sinds 31 december 2020 zijn de regels rondom het gebruiken van een drone verandert. Dit houdt in dat het niet meer vanzelfsprekend is dat jij een drone zomaar de lucht in kan laten gaan. Zo moet je voor alle drones die je hebt een vliegbewijs bij je hebben en voor vele drones ook de benodigde certificaten.

2. Bedenk wat je precies met de drone wilt doen/bereiken.
Het uitkiezen van een drone die het beste bij jou past heeft er voornamelijk mee te maken wat jij er in de toekomst mee wilt doen. Is het hobbymatig? Wil je er alleen foto’s mee verkopen? Of wil je er voornamelijk mee vliegen op commerciële basis? Filmen voor reclame bureaus? Documentaires? Alles bepaald jouw keuze

3. Kies de juiste drone die bij jou past
Net als in de motor wereld worden drones in klasses verdeeld met gewicht. Zo hoef je voor drones tot 250 gram alleen een vliegbewijs aan te vragen. Voor drones tussen de 250 en 900 gram moet je het A1 – A3 examen halen in de OPEN categorie en als je een drone hebt tot 4 kilogram moet je ook het A2 certificaat behalen in de OPEN categorie. Om hier meer over te weten raad ik je aan om naar de website van de RDW te gaan. (Of eens te kijken naar mijn webinar, te vinden op mijn website).

4. Bereid je voor op de vlucht.
Bekijk waar je waar je wilt gaan vliegen. Je kan je drone niet zomaar overal de lucht in laten. Je moet eerst weten dat waar jij gaat vliegen geen ander vliegverkeer aanwezig is of aanwezig kan zijn. Ook is het handig van te voren te kijken hoeveel wind er staat. Een drone kan veel hebben, maar niet alles natuurlijk! Bekijk dan ook nauwkeurig wat jouw drone aankan en zoek vooral niet de grenzen op! En als laatste: de temperatuur. Ook hierin kan een drone veel aan, maar beneden 0 graden zul je toch op je hoede moeten zijn!

5. Zorg dat je de juiste informatie / apps hebt
Het uitzoeken van alles wat ik noem in punt 4 kan veel tijd in beslag nemen. Gelukkig hebben we daarvoor verschillende apps die ons een handje kunnen helpen.
Hieronder een kort lijstje van wat ik zoal gebruik:
‑ GoDrone: Voor een overzicht waar je legaal kan vliegen en waar niet.
‑ Windfinder: Om goed te zien wat voor windkracht er staat op locatie
‑ Apple Weer: Om te kijken naar de temperaturen (uiteraard zal o.a. android ook zijn eigen weer app hebben).

Tot slot:
Dit zijn nog maar 5 kleine punten om rekening mee te houden voordat je gaat vliegen. Wil jij nou meer informatie ontvangen over het gebruiken van een drone? Ik geef op 26 februari een Basis Drone Webinar, waar ik deze 5 punten nog uitgebreider ga bespreken, maar waar ik je ook ga vertellen hoe ik film en fotografeer met een drone én hoe ik de content na bewerk!